Gay în Moldova: „Societatea noastră nu este gata să accepte diferite tipuri de dragoste”

Într-o societate în curs de dezvoltare, cu un trecut comunist, unde majoritatea oamenilor împărtășesc o ideologie conservatoare este foarte dificil să îți exteriorizezi orientarea sexuală. Republica Moldova, o țară de mici dimensiuni din estul Europei tinde spre o eventuală aderare la spațiul europen. Acquis-ul Comunitar este setul de reguli pe care țara trebuie să le transpună în legislația, societatea și economia națională, dar Moldova nu îndeplinește în
totalitate aceste cerințe care se referă la „existenţa unor instituţii stabile, care ar fi garante ale democraţiei, supremaţia legii, drepturile omului şi protecţia minorităţilor".

În februarie 2011, Guvernul Republicii Moldova a încercat să facă un pas  înainte în acest sens prin inițiera legii anti-discriminare, care însă din cauza opoziției puternice a creștinilor și a membrilor unor mișcări sociale, inițiativa nu a fost votată în Parlament. În prezent Constituția Republicii Moldova nu prevede în mod expres protejarea drepturilor minorităților sexuale, 

ceea ce-i face vulnerabili.

Roman este un tânăr gay de 25 de ani din Moldova și spune că societatea în care trăiește se simte amenințată de homosexuali. „Majoritatea oamenilor se simt amenințați de persoanele gay din cauza că respectivii nu cunosc prea multe despre această minoritate socială, nu ne 

cunosc stilul de viață și ripostează cu opresiune, nerușinare și hărțuire. 

Deoarece nu avem niciun fel de ajutor din partea societății, multe persoane gay aleg să trăiască o viață dublă și să ascundă adevăratele lor sentimente de viața exterioară", spune Roman, membru al comunității Lesbienelor, Gay-ilor, Bisexualilor și Transexualilor (LGBT) din Moldova.

Bărbatul explică faptul că ideea de a-ți afișa orientarea poate deveni riscantă în Moldova. El a făcut acest lucru „pas cu pas, de la prieten la prieten".
„Să declari public că ai o altă orientare sexuală nu este cel mai bun lucru pe care să-l faci în Moldova, deoarece prima reacție a oamenilor pe care-i întâlnești va fi tratarea ta cu disrespect și respingere. Roman susține că și-a afișat orientarea în fața persoanelor în care avea încredere și care l-ar înțelege și chiar susține.
„La început au fost șocați pentru că nu suspectau nimic, dar mai târziu prietenia noastră a devenit mult mai solidă și chiar foarte deschisă. După ce le-am povestit despre orientarea mea, am constatat că multe persoane cu care obișnuiam să lucrez sau să interacționez și-au schimbat atitudinea față de mine, iar relația noastră a devenit mult mai distanțată decât era anterior", explică Roman.
Potrivit lui, viața personală a unui reprezentant LGBT din Moldova are loc în spatele publicului, deoarece „societatea noastră nu este gata să accepte și să tolereze diferite tipuri de dragoste și relații".

Angela Frolov, Coordonatoarea Programului de Lobby și Advocacy al Centrului 

GENDERDOC-M din Moldova spune că aproximativ 2.000 de homosexuali beneficiază 
de serviciile oferite de centru. Potrivit ei, citând statisticile internaționale, 5% din populația Moldovei este gay, lesbiană sau bisexuală.


„Ura și intoletranța care predomină în societate este principala problemă care 

își are rădăcinile în informarea slabă sau lipsa acesteia și stereotipurile 
care ne sunt impuse din copilărie. Din această cauză persoanele LGBT preferă să 
nu-și deschidă orientarea sa sexuală sau identitatea gender, fiind nevoiți să 
ducă o viață dublă", a spus Angela Frolov.

Reprezentanta centrului GENDERDOC-M susține faptul că „avem un cerc vicios în care atitudinea față de homosexuali nu se schimbă pentru că nu știm, de fapt, că deja cunoaștem astfel de oameni și chiar ținem la ei, iar persoanele homosexuale au frica destăinuirii pentru a nu fi respinși și urâți".
„Exemplele homofobiei le putem vedea oriunde, e suficient să citim comentariile sub oricare reportaj sau articol despre homosexuali. Avem și unele grupe extrem de homofobe care vin cu regularitate cu vorbe de ură și instigare la violență", a declarat Frolov.
Fețele bisericești condamnă homosexualitatea „Homosexualitatea efectează grav integritatea morală şi fizică a omului şi este o patimă care se învaţă şi care fiind promovată îi robeşte pe bărbaţi şi pe femei atât în viaţa aceasta cât şi de cealaltă parte a cerului", a spus preotul Vasile Filat.
Potrivit domnului Filat, viaţa sexuală este un aspect intim şi privat al fiecărui om şi Constituţia protejează viaţa intimă.
„Majoritatea activităţilor organizaţiilor gay şi pro-gay din Moldova promovează abuziv sau încurajează comportamentul sexual deviant şi insistă să-l prezinte societăţii ca şi normalitate", a declarat preotul Bisericii Baptiste „Bunavestirea" din Moldova.
Decizii de interzicere a oricăror forme de manifestare publică a comunității LGBT au fost adoptate de Consiliul Municipal Bălți, de administrația raională din Anenii-Noi, dar și de primăriile satelor Chetriș și Hiliuți. Aceste inițiative au provocat reacții contrarii. Organizația pentru apărarea drepurilor omului Amnesty International Moldova și-a exprimat imediat opunerea față de această decizie.
„Guvernul Republicii Moldova trebuie să abroge iniţiativa a patru consilii locale prin care acestea impuneau în mod efectiv interzicerea totală a demonstraţiilor de către oamenii din comunitatea lesbienelor, gay, bisexualilor, transgender şi intersex (LGBTI)", a declarat Amnesty International într-un comunicat de presă.
Potrivit organizației, Consiliul Municipal Bălți a proclamat susţinerea exclusivă a Bisericii Ortodoxe şi a interzis „propaganda agresivă a orientării sexuale netradiţionale".
„Efectiv, aceste decizii consfinţesc prin lege discriminarea persoanelor LGBTI şi alimentează un climat de ostilitate", a declarat John Dalhuisen, Director Adjunct al Programului pentru Europa şi Asia Centrală.
Unii membri ai comunității LGBT care au defilat în cadrul paradei Gay Pride din 2008 au fost agresați fizic de către anti-demonstranți. O altă tentativă de organizare a unui parade gay a fost interzisă printr-o decizie judecătorească în 2010.
Organizația Națiunilor Unite din Moldova susține că astfel de acțiuni nu corespund cu acordurile internaționale„Interzicerea întrunirilor publice sau elaborarea unor directive 

discriminatorii încalcă dreptul internațional. Aceasta include și interzicerea persoanelor LGBT sau ale grupurilor și a minorităților religioase în același timp", a declarat exclusiv pentru Moldova.ORG, Claude Cahn, Consilier pe Drepturile Omului din cadrul biroului ONU din Moldova.

El spune că societatea civilă moldovenească are un rol important de jucat în ceea ce privește drepturile omului, dar responsabilitatea primară de acțiune le revine reprezentanților statului.

„Guvernul trebuie să condamne recentele acte de nerespectare a demnității umane. De asemenea, dacă era nevoie vreodată de o dovadă că este necesară de o lege anti-discriminare efectivă, aceste acțiuni par să amplifice nevoia de a elabora o astfel de lege", a concluzionat domnul Cahn.
Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Vladimir a contestat afirmațiile ONU și se arată indignat de acestea„Guvernații noștri ar trebui să țină cont că sunt ortodocși și reprezintă Republica Moldova. În loc de aceasta, aleșii țării apleacă urechea către cei care vin de peste hotare și îi impun să adopte legi care ar înjosi poporul", a declarat ÎPS Vladimir. Angela Frolova: oricare cetățean are dreptul să protesteze dacă nu este de acord cu ceva„Anume de acest drept este lipsită organizația noastră – dreptul la o întrunire pașnică în care vom cere egalitate și nediscriminare," a conchis reprezentanta GENDERDOC-M. Ea a mai declarat că decizia Primăriei din Bălți contravine legislației în vigoare și Constituției Republicii Moldova.
„Am expediat o cerere prealabilă Primăriei Bălți cu solicitarea de a anula această decizie, în caz contrar vom cere anularea prin hotărârea judecătorului".

Preotul Vasile Filat salută decizia luată de Consiliul Municipal spunând că „este absolut întemeiată îngrojorarea autorităţilor locale de la Bălţi şi interdicţia propagandei homosexuale care a devenit abuzivă în ultimii ani". 

Acesta a mai declarat că în multe din societăţile occidentale activiştii homosexuali au făcut abuz de democraţie şi legislaţie.

În acest mediu controversat, persoanele gay din Moldova trebuie să-și continue lupta pentru respectarea drepturilor lor în calitate de cetățeni ai acestei țări.

„Aș sugera ca societatea noastră să se informeze din toate sursele disponibile tratând acest subiect cu mai multă deschidere și să adreseze toate alternativele posibile ca potențiale soluții. Nu trebuie să discriminăm pe bază de culoare, gen, etnicitate, orientare sexuală și altele, ci trebuie să ne respectăm reciproc, să ne tratăm egal, deoarece suntem cu toții cetățeni ai aceleiași țări", a încheiat Roman.


De Valeriu Gonța




Pubblicato da Lorenzo Bernini